Συζήτηση επί της αρχής των άρθρων και των τροπολογιών του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης: «Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών και άλλες διατάξεις». (Πρωί)

Συζήτηση επί της αρχής των άρθρων και των τροπολογιών του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης: «Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών και άλλες διατάξεις». (Πρωί)

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ:

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, αγαπητές κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τύχη αγαθή έφερε να συζητάμε το νομοσχέδιο αυτό σήμερα που γίνεται μια έντονη συζήτηση -τις τελευταίες ημέρες θα έλεγα, όχι μόνο σήμερα- και υπάρχει μια γενική αμφισβήτηση των θεσμών που λειτουργούν όχι μόνο στον τόπο μας, αλλά γενικότερα. Γίνεται μια συζήτηση για το πολιτικό σύστημα, για τα πολιτικά κόμματα, για τα πολιτικά πρόσωπα, ακόμη-ακόμη για τη λειτουργία του θεσμού αυτού των δικαστηρίων, της δικαστικής λειτουργίας.

Φυσικά, η δικαστική λειτουργία, σαν ένα μέρος του συνόλου της κοινωνίας, δεν θα μπορούσε να βγει απ' αυτή τη συζήτηση, μια που πολλές φορές διάφορες αποφάσεις της, είναι κάπως περίεργες και πραγματικά σηκώνουν αντίλογο και πολλή συζήτηση.
Ειδικότερα στη χώρα μας ζήσαμε τα τελευταία χρόνια πάρα πολύ έντονα το λεγόμενο παραδικαστικό κύκλωμα, ένα κύκλωμα όπου είχαμε απονομή δικαιοσύνης σύμφωνα με την πληρωμή, απονομή δικαιοσύνης κατ' αποκοπή. Ένα κύκλωμα το οποίο οργανώθηκε, στήθηκε και λειτούργησε επί κυβερνήσεων ΠΑ.ΣΟ.Κ., ξεσκεπάστηκε και έγινε κάθαρση με τις Κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας.
Φυσικά η δικαιοσύνη, η έντιμη, η αδέκαστη ελληνική δικαιοσύνη δεν στάθηκε μόνο σ' αυτό. Δεν στάθηκε δηλαδή στη διαλεύκανση και την κάθαρσή της από το συγκεκριμένο μικρό παραδικαστικό κύκλωμα, αλλά προχώρησε και αντιμετωπίζει πάρα πολύ σωστά και άλλα προβλήματα και άλλα σκάνδαλα που απασχολούν τον τόπο, όπως είναι το σκάνδαλο της «SIEMENS», όπως ήταν το περίφημο θέμα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, το τελευταίο σκάνδαλο με την επιχείρηση «ΓΕΡΜΑΝΟΣ» και μια σειρά άλλων ζητημάτων, στεκόμενη πάντα στο ύψος της.
Αυτά όμως είναι μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά δυστυχώς υπάρχει κάτι άλλο πολύ συνολικότερα, πολύ μεγαλύτερο, ένα άλλο πολύ πιο νοσηρό φαινόμενο, το φαινόμενο δηλαδή όπου οργανωμένες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι τα κόμματα, να αμφισβητούν ευθέως το θεσμό της δικαιοσύνης.
Έτσι λοιπόν είδαμε το τελευταίο χρονικό διάστημα ένα πολύ μεγάλο κόμμα, το ΠΑ.ΣΟ.Κ., που πριν από λίγα χρόνια ήταν και κυβέρνηση και για πολλά χρόνια διακόνησε τον τόπο, να αμφισβητεί ευθέως το θεσμό της ελληνικής δικαιοσύνης. Τι κάνει δηλαδή; Έχει βάλει κατ' αρχάς πρωτοκλασάτα στελέχη του να βγαίνουν ευθέως και να υβρίζουν συγκεκριμένους δικαστές, γιατί εκτιμούν ότι δεν είναι αρεστές σ' αυτούς οι αποφάσεις τους. Το είδαμε αυτό και πριν από λίγη ώρα στην Αίθουσα του Κοινοβουλίου.
Έχει βγάλει αφίσες για τις οποίες θα έπρεπε να ντρέπεται για το περιεχόμενό τους και συνεχίζει να βάλει εναντίον ενός θεσμού. Θα ήθελε φαντάζομαι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τη δικαιοσύνη al la carte. Όπου δηλαδή υπάρχει μια απόφαση που κατά την άποψή του είναι αρεστή, τότε βγαίνει και λέει «πολύ ωραία η απόφαση και δικαιώθηκε οποιοσδήποτε για τη συγκεκριμένη απόφαση». Όταν υπάρχει μια απόφαση που δεν είναι αρεστή, τότε βγαίνει και κριτικάρει, λέγοντας ότι «η Κυβέρνηση άπλωσε το μακρύ της χέρι και αλλοίωσε τη δικαιοσύνη, άλωσε τη δικαιοσύνη κ.λπ.».
Πολύ μεγάλο λάθος, αγαπητοί συνάδελφοι -ιδιαίτερα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.- αυτή η υπονόμευση του θεσμού της δικαιοσύνης, ενός κορυφαίου, ενός δημοκρατικού θεσμού ο οποίος λειτουργεί πάρα πολύ σωστά. Η ελληνική δικαιοσύνη είναι αδέκαστη. Είναι μία από τις κορυφαίες σ' όλο τον κόσμο και πραγματικά αξίζει να τη στηρίξουμε. Και αυτό γίνεται και με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Ας σταθώ όμως επιγραμματικά σε συγκεκριμένα σημεία του νομοσχεδίου. Στο πρώτο κεφάλαιο «Διοικητική Οργάνωση», στο άρθρο 4 θα παρακαλούσα αν υπάρχει δυνατότητα -είναι και ένα αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης να το εξετάσετε, κύριε Υπουργέ- να υπάρξει μια διεύρυνση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών στα δεκατρία από τα έντεκα μέλη, με θεσμική εκπροσώπηση δύο φορέων από τη Θεσσαλονίκη. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στον εκάστοτε πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και στον πρόεδρο του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου.
Βεβαίως, θα μου πείτε ότι υπάρχει πρόβλεψη μέσα στα έντεκα μέλη να υπάρχει εκπροσώπηση από τον Πρόεδρο της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, δηλαδή τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, με αναπληρωτή τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Η πρότασή μου είναι να γίνει διεύρυνση, έτσι ώστε θεσμικά να συμμετέχει και ο εκάστοτε πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης): Τα βάλαμε, κύριε συνάδελφε.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: Χαίρομαι που από πριν υπάρχει θετική αντιμετώπιση, κύριε Υπουργέ.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης): Το έχουμε στην τροποποίηση.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: Ωραία.
Στο δεύτερο κεφάλαιο στο άρθρο 10 υπάρχει μια σημαντική θετική αλλαγή. Σημαντική αλλαγή φέρνει η αναβάθμιση των τυπικών προσόντων των υποψηφίων για τον εισαγωγικό διαγωνισμό. Απαιτείται πλέον οι υποψήφιοι να έχουν ή να είχαν τουλάχιστον διετή άσκηση δικηγορίας.
Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, η πρακτική δηλαδή άσκηση δικηγορίας που κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να εξειδικεύεται ακόμη περισσότερο και να αποδεικνύεται από παραστάσεις σε δικαστήρια, βεβαιώσεις δικηγορικών συλλόγων, συμβόλαια. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη λειτουργία του θεσμού της δικαιοσύνης ο μελλοντικός δικαστής να έχει εμπειρία από την εφαρμογή των νομικών γνώσεων στην πράξη.
Στο κεφάλαιο Γ', που αφορά την προεισαγωγική εκπαίδευση και αξιολόγηση, στο άρθρο 17 είναι πάρα πολύ σημαντικό το ότι προσδιορίζεται ο ακριβής χρόνος θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης των δικαστών, συγκεκριμένα η έναρξη από 1η Φεβρουαρίου κάθε χρόνου μέχρι το τέλος της σχολής, στις 31 Μαϊου του επόμενου έτους.
Παράλληλα αυξάνεται το διάστημα της πραγματικής πρακτικής άσκησης στα δικαστήρια, το οποίο θα διαρκεί από 1η Φεβρουαρίου κάθε έτους έως 31 Μαϊου κάθε έτους, γεγονός που αναμφισβήτητα θα συμβάλει στην άμεση επαφή και παρακολούθηση της δικαστηριακής αλλά και πρακτικής δικηγορικής.
Τέλος, στο κεφάλαιο Γ' στο άρθρο 22, όπου αναφέρεται ότι οι εξετάσεις χωρίζονται σε γραπτές και προφορικές, για «το φόβο των Ιουδαίων» θα έλεγα εγώ, να προστεθεί ότι είναι σαφές πως οι γραπτές και προφορικές εξετάσεις στην Εθνική Σχολή Δικαστών γίνονται στην έδρα της σχολής, στη Θεσσαλονίκη.
Θα κλείσω λέγοντας ότι θεωρώ ότι το συζητούμενο νομοσχέδιο είναι ένα δημοκρατικό, ένα άρτιο, ένα θετικό νομοσχέδιο το οποίο πραγματικά λύνει προβλήματα, ενισχύει το κύρος του θεσμού της δικαιοσύνης, την καλύτερη λειτουργία της και βεβαίως συμβάλλει τα μέγιστα στην εκπαίδευση του Έλληνα δικαστή.
Γι' αυτό άλλωστε θυμίζω ότι τόσο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. όσο και ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός στην αρμόδια επιτροπή το υπερψήφισαν, ενώ τώρα επικαλούμενοι μια σχετική τροπολογία βρίσκουν το άλλοθι για να το καταψηφίσουν. Βέβαια όλοι μας σ' αυτό τον τόπο έχουμε μνήμη και κρίση. Θα έλεγα λοιπόν έλεος, κύριοι συνάδελφοι! Φθάνει πια. Τα «κροκοδείλια δάκρυά σας» κινδυνεύουν να μας πνίξουν σ' αυτήν την Αίθουσα!
Όλοι ξέρουμε ποια ήταν και πώς λειτουργούσε η δικαιοσύνη επί κυβερνήσεων ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η συγκεκριμένη τροπολογία δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να ενισχύει ακόμη περισσότερο θεσμικά τη λειτουργία των δικαστηρίων και αυτό γιατί είχαν παρατηρηθεί μια σειρά στρεβλών λειτουργιών στη δικαιοσύνη με την ως τώρα λειτουργία του συστήματος.
Γι' αυτό λοιπόν σας καλώ έστω και τώρα να σταθείτε θετικά τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον κορμό του νομοσχεδίου -το οποίο σας θυμίζω ότι και εσείς και ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός στην αρμόδια επιτροπή υπερψηφίσατε- και να ψηφίσετε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.
Ευχαριστώ πολύ.